VanLien Coaching

Hoe jouw innerlijke kind, jouw perfectionisme kan verzachten

Hoe jouw innerlijke kind, jouw perfectionisme kan verzachten

Hoe jouw innerlijke kind, jouw perfectionisme kan verzachten

Perfectionisme is een eigenschap die jij misschien wel herkend. Je streeft naar perfectie door bijvoorbeeld altijd die bekende lat te hoog te leggen voor jezelf of je stelt hoge eisen aan jouw omgeving. En dat kan leiden tot stress, angst en zelfs het gevoel van falen. Maar wist je dat jouw innerlijke kind een sleutelrol kan spelen bij het verzachten van perfectionisme? In dit blogartikel vertel ik je graag wat mij heeft geholpen in de hoop dat ik jou ook kan helpen om jouw perfectionisme te verzachten.

Het Perfectionisme Dilemma

Perfectionisme heeft vaak diepe wortels in onze jeugd. Als kind word je blootgesteld aan sociale verwachtingen, prestatiedruk en de behoefte aan goedkeuring. Deze ervaringen creëren verschillende ‘stemmen’ of ‘subpersoonlijkheden’ binnenin ons die bepalen hoe je jezelf ziet en hoe je met uitdagingen kunt omgaan. Een van die stemmen is vaak het kritische, perfectionistische deel.

Voice Dialogue: In Gesprek Met Jouw Innerlijke Stemmen

De Voice Dialogue-methode, ontwikkeld door Hal en Sidra Stone, biedt een kader om in gesprek te gaan met deze verschillende aspecten van onszelf. Het stelt ons in staat om bewust te worden van onze innerlijke dialogen en de onderliggende motivaties van onze acties te begrijpen.

Het Innerlijke Kind: Een Bron van Wijsheid

Suzanne Huhn benadrukt in haar boek “Het helen van je innerlijke kind” de helende kracht van het aandacht schenken aan ons innerlijke kind. Dit deel van jezelf herbergt vaak onverwerkte emoties en overtuigingen uit onze jeugd. Door contact te maken met je innerlijke kind, kun je meer begrip en compassie opbrengen voor de wortels van jouw perfectionisme.

4 stappen die je gaan helpen

Dit zijn de stappen die ik zelf heb doorlopen en mij helpen om mijn perfectionisme te verzachten. Hierdoor ervaar ik meer rust, vertrouwen en zelfcompassie in mijn leven. Ook nu doorloop ik, af en toe deze stappen omdat het een leven lang leren is. Het helpt mij iedere keer weer om steeds meer thuis te komen bij mezelf.

En dat gun ik jou ook!

Dit zijn de 4 stappen:

1  Bewustwording: Identificeer het perfectionistische deel van jezelf. Wanneer voel je de drang om perfect te zijn? Welke gedachten gaan er dan in je om? 

2. Voice Dialogue: Ga in gesprek met je innerlijke perfectionist. Wat probeert dit deel van jou te bereiken? Welke angst of behoefte drijft het aan.

3. Het Innerlijke Kind: Richt je aandacht op je innerlijke kind. Wat zijn de herinneringen uit je jeugd die kunnen bijdragen aan het ontstaan van perfectionisme? Hoe voel je je tegenover jouw jongere zelf?

4. Compassievolle Dialoog: Spreek met je innerlijke kind met liefde en begrip. Erken de gevoelens en behoeften van dit deel van jou en bied troost en geruststelling.

Het Belang van Zelfcompassie

Perfectionisme verzachten vraagt om zelfcompassie. Het omarmen van je innerlijke kind en het begrijpen van de diepere drijfveren achter jouw perfectionisme opent de deur naar een mildere benadering van jezelf. Het stelt je in staat om te groeien zonder de druk van onrealistische verwachtingen.

Conclusie

Het verzachten van perfectionisme is een proces van bewustwording, dialoog en compassie. De Voice Dialogue-methode en het inzicht van Suzanne Huhn in het helen van je innerlijke kind bieden waardevolle hulpmiddelen om dit proces aan te gaan. Door met zorg en begrip naar je innerlijke stemmen te luisteren, kun je een evenwicht vinden tussen streven naar groei en acceptatie van jezelf zoals je bent.

Hoe kan ik jou verder helpen?

Heb je interesse om anders om te gaan met jouw perfectionisme, dan kan ik jou verder helpen. Kijk gerust bij mijn aanbod, waar ik je meer vertel over het perfectionisme programma
Wil je meer weten of heb je nog vragen? Neem gerust contact met mij op. 

Meer blogs