VanLien Coaching

Perfectionisme-coach-Bunnik

Voice Dialogue: de innerlijke bus

Herken jij dat je lastig de touwtjes uit handen kan geven of herken je die kritische stem in jouw hoofd die overal commentaar op heeft en je met de grond gelijk maakt? Of dat je het stuur niet altijd in handen hebt van jouw leven?

Dan kan het zo zijn dat de perfectionist of de innerlijke criticus achter het stuur van jouw bus zit.

Als perfectionisme coach kom ik deze ‘ikken’ in mijn werk vaak tegen. In een Voice Dialogue sessie leren we samen jouw ikken kennen. Voice Dialogue, ontwikkelt door Hall & Sidra Stone is een methode waarbij je de dialoog aangaat met jouw innerlijke stemmen.

De innerlijke bus

Je kunt onze persoonlijkheid vergelijken met een bus, zo’n grote Amerikaanse bus waar jij de chauffeur van bent. En deze bus zit vol met passagiers. Jouw ikken of subpersonen. En al die ikken in jouw bus willen allemaal wat anders. De Perfectionist wil dat jij uitmuntend rijdt, de innerlijke criticus heeft continue commentaar, de Pleaser wil dat iedereen het naar zijn zin heeft en de Uitsteller wil zo laat mogelijk vertrekken naar de plek van bestemming. Deze ikken nemen geregeld het stuur van jou over. Zo kan het ineens dat de Perfectionist op jouw chauffeursstoel zit en bepaalt hoe de dingen gebeuren. Zijn enige functie is om alles zo goed mogelijk, of het liefst perfect te doen. Dat is zijn functie in jouw leven. Je begrijpt dat jouw keuzevrijheid erg beperkt is als jouw ikken de richting bepalen.

Voorin jouw bus zitten de ikken die het voor het zeggen hebben en dus regelmatig jouw stuur van jou overnemen. Dit worden primaire ikken genoemd. En je hebt ook ikken achterin jouw bus zitten. Deze zijn door jou verstoten en daardoor hoor jij ze niet tot weinig in jouw leven. Stel je voor dat jouw perfectionist altijd het huis netjes opgeruimd wil hebben als er bezoek komt dan zal de sloddervos hoogstwaarschijnlijk achterin jouw bus zitten.  

Voice Dialogue helpt jou om betere keuzes te maken. Je wordt bewuster waardoor je meer balans ervaart en psychologisch flexibeler wordt. Je leert jouw tegengestelde kanten kennen waardoor je compassievol naar ze kunt kijken. Het levert ook energie op, want je hoeft ze niet meer continue als een bal onder water te drukken.

Het ontstaan van een subpersoon

Wanneer we worden geboren zijn we afhankelijk van onze ouders of opvoeders om te kunnen overleven. Door te huilen laten we weten dat we honger hebben of ons onveilig voelen. Door te lachen, maken we onze ouders blij en leren we dat dit iets goeds is. Op die manier leren we om ‘in de groep’ te blijven en te overleven. Dat is ons overleefbrein. In deze fase in je jeugd ontstaan al je eerste ‘ikken’. Dit is een normaal ontwikkelproces.


Als we wat ouder worden dan leren we steeds meer wat wel en niet gewaardeerd wordt. Stel je voor; je bent 7 jaar en je vindt een mooie steen in de tuin. Het lijkt wel een diamant. Je rent naar binnen en wil dit vol trots aan je moeder laten zien.  Jouw moeder die net de vloer heeft gedweild ziet jou met je modderschoenen naar binnen komen en schreeuwt: ‘niet met die vieze schoenen op de vloer’. Jouw enthousiasme wordt geremd. De volgende keer, wanneer er vaker dit soort situaties hebben plaatsgevonden, denk je na voordat je enthousiast iets deelt met je moeder (en anderen) omdat je bang bent dat je iets fout doet.
Jouw enthousiaste kant raakt steeds meer verstoten en bijvoorbeeld jouw perfectionist of de pleaser in jou zal op de voorgrond raken. Deze kanten in jou hebben als functie om jou te beschermen tegen ‘pijn’. In dit geval beschermt een perfectionistische kant jou tegen afwijzing.

Veel voorkomende subpersonen:

Er zijn ontelbaar veel subpersonen in ons aanwezig. Ik zal een aantal veel voorkomende noemen:
De Perfectionist
De Pleaser
De Pusher
De Innerlijke Criticus
De Controleur
De Verantwoordelijke
De Strenge
De Afhankelijke
De Meegaande
De Uitsteller

Hoe coach ik jou in een Voice Dialogue sessie?

Samen kijken we eerst met welk dilemma of vraagstuk je worstelt. Dan wordt duidelijk welke subpersonen op de voorgrond zij  en welke er minder aan het woord komen. Tijdens een sessie gaan we, meestal met één of twee subpersonen in gesprek. We beginnen altijd met de subpersoon die het meest op de voorgrond is bij jouw vraagstuk.

Op verschillende plekken in de ruimte zullen we deze subpersonen aan het woord laten. Zo kom je erachter wat de functie is van de ikken, waar ze jou tegen beschermen en wanneer ze zijn ontstaan. Ook je verstoten kanten laten we vertellen. Dan kom je erachter dat zij ook een waardevolle rol in je leven kunnen spelen. Vaak merk je dat je beter in balans komt tussen beide ikken.

Aan het einde van de sessie blikken we vanuit een neutrale positie terug. Jij bent toeschouwer en ik geef de essentie van de sessie aan je terug. Hierdoor krijg je meer overzicht, creëer je meer ruimte tussen jou en jouw subpersonen en ontstaat er meer keuzevrijheid. 

Wanneer kan je Voice Dialogue nog meer inzetten?

Voice Dialogue is bruikbaar bij allerlei vraagstukken. Bijvoorbeeld:

  • Als je meer keuzevrijheid wilt hebben in hoe je je leven leidt
  • Als je in een vervelende (werk)situatie zit
  • Het lastig vindt om keuzes te maken en geen knopen kunt doorhakken
  • Bij dilemma’s zoals; zal ik wel/niet een leidinggevende rol aannemen, wel/niet voor mezelf beginnen, wel/geen kinderen proberen te krijgen, wel/niet samenwonen, wel/niet een huis kopen, wel/niet gaan studeren etc.
  • Als je balans en creativiteit zoekt
  • Bij relatieproblemen

kan je Voice Dialogue ook alleen doen?

Kun je voice Dialogue ook zonder begeleider gebruiken? Een uitgebreide sessie zonder begeleider is niet aan te raden. Wel heb ik een ‘light versie’ voor je die je alleen kunt doen als je met een dilemma worstelt. Heb je interesse? Neem dan contact met mij op, dan stuur ik jou deze oefening toe.

Hoe kan ik jou helpen?

Heb je na het lezen interesse in een Voice Dialogue sessie, neem dan contact met mij op.
Wil je eerst eens afstemmen of Voice Dialogue iets voor jou is, plan dan hieronder direct een gratis  kennismakingsgesprek.

Tijdens mijn programma; Perfectionisme coaching of perfectionisme loopbaancoaching coach ik ook met Voice Dialogue. Nieuwsgierig? Kijk dan naar mijn leven en werken met programma’s of neem deel aan mijn gratis masterclass.

Meer blogs