VanLien Coaching

Controle loslaten

Vrijheid vinden door Loslaten. Met deze 5 tips leer je de controle los te laten

In ons leven streven we vaak naar controle. Je wilt de touwtjes in handen hebben, de richting bepalen en de uitkomst beïnvloeden. Je bent geneigd om vast te houden aan jouw verlangens, doelen en verwachtingen. Maar soms kan het vastklampen aan controle je juist belemmeren. In deze blog ga je ontdekken waarom je zo graag controle wilt hebben en hoe je meer ruimte kunt creëren door los te laten.

Waarom willen we controle?

Het verlangen naar controle komt voort uit onze behoefte aan veiligheid en zekerheid. We willen graag weten wat er gaat gebeuren en willen ons beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen. Controle geeft je een gevoel van grip op de situatie, waardoor je je veiliger voelt.

Ook het onbekende kan angst aanjagen. We hebben vaak de neiging om controle uit te oefenen als een manier om onze angsten te beteugelen. Door vast te houden aan controle denk je dat je mogelijke risico’s kunt vermijden of minimaliseren. Het geeft je een gevoel van comfort en voorkomt dat je uit jouw comfortzone stapt.

Voor sommigen van ons kan controle ook voortkomen uit perfectionisme en de drang om altijd te willen presteren. Je wilt elk aspect van jouw leven beheersen en streeft naar perfectie in de dingen die je doet. Dit verlangen naar controle kan leiden tot stress en frustratie als dingen niet verlopen zoals je hebt gepland.

 

Waarom loslaten?

Het vasthouden aan controle kan verleidelijk zijn, maar het kan je ook beperken en je groei in de weg staan. Door meer los te laten, kun je een gevoel van vrijheid en ruimte creëren in jouw leven. Het betekent niet dat je de controle volledig moet opgeven, maar eerder dat je leert om flexibel te zijn, te vertrouwen op jezelf en open te staan voor verandering. Door los te laten, vind je uiteindelijk meer vervulling en balans in je leven.

5 tips om meer los te laten

Met onderstaande tips kun je leren om jouw controle meer los te laten.

 1. Kijk wat je kunt beïnvloeden:
  Accepteer dat er dingen zijn die buiten jouw controle liggen. Richt je aandacht op datgene waar je wel invloed op hebt en concentreer je op het nemen van actie in plaats van je zorgen te maken over de dingen die je niet kunt veranderen.

 2. Oefen mindfulness en acceptatie:
  Door mindfulness te beoefenen kun je je bewust worden van je gedachten en emoties in het hier en nu. Leer om je gedachten te observeren zonder dat je erdoor wordt meegesleept,
  Accepteer dat het leven vol onzekerheden zit en leer om los te laten wat je niet kunt veranderen.

 3. Leer omgaan met verandering:
  Verandering is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Sta open voor nieuwe ervaringen en zie verandering als een kans voor groei en persoonlijke ontwikkeling. Door je flexibiliteit te vergroten, kun je beter omgaan met onverwachte wendingen en je aanpassen aan nieuwe omstandigheden.

 4. Vertrouw op jezelf:
  Ontwikkel vertrouwen in je eigen capaciteiten en veerkracht. Wees niet bang om risico’s te nemen en uit je comfortzone te stappen. Soms moet je de controle loslaten om nieuwe mogelijkheden en kansen te omarmen.
 5. Vraag om hulp:
  Vaak denken we dat we alles zelf moeten doen, maar dat is niet realistisch. Durf hulp te vragen en taken te delegeren als dat mogelijk is. Het delen van verantwoordelijkheden kan niet alleen een last van je schouders nemen, maar ook anderen de kans geven om te groeien.

Tijdens mijn coachsessies werk ik veel met ACT. Lees hierover meer in mijn blog: waarom ACT coaching zo goed werkt. Met deze methode leer je om psychologisch flexibeler te worden. Je leert om makkelijker los te laten en meer rust en zelfvertrouwen te ervaren. Wil je hier meer over weten, plan dan een afspraak met mij in en ik vertel je er meer over.

Meer blogs