VanLien Coaching

Loopbaan

Waarom zit onze natuurlijk drang naar controle onze loopbaan in de weg?

‘Als ik heel eerlijk ben dan zit ik al twee jaar te denken om te veranderen van baan, maar ik weet niet zo goed wat ik dan wil’.
Dit zei een coachee laatst tegen mij. Misschien herken je die gedachten en gevoelens wel. Je piekert over wat je wil en wat je kan en vervolgens overtuig je jezelf dat het allemaal wel meevalt op jouw werk. ‘Vandaag was immers een best leuke dag’. En voordat je het in de gaten hebt tikken de dagen, weken, maanden en soms zelfs jaren voorbij. Dit komt onder andere door onze natuurlijke drang naar controle.

In dit blog vertel ik je daar meer over zodat je vandaag al een stap kunt maken in het loslaten van die controle en stappen gaat ondernemen naar jouw droombaan. Want het leven is immers veel tekort om werk te doen waar je niet echt happy van wordt.

Onzekerheid

Het is ook spannend om een nieuwe baan te zoeken. Er komt vaak veel onzekerheid bij kijken. Je weet niet of je hetzelfde salaris krijgt, je vraagt je af of je wel goed genoeg bent, je weet niet wat je precies wilt, je weet niet wat je ervoor terug krijgt etc.
Dat zijn allemaal logische en normale gedachten die je bezig houden. Maar vaak gaat het over het onderliggende gevoel van onzekerheid. Dit gevoel drukken we als een bal onder water die zo af en toe weer omhoog schiet. Hierdoor creëer je een schijnveiligheid en houden we controle over onze gevoelens. Het is logisch maar het weerhoud je om voluit te leven.

Houd je stress onder controle

Stel je eens voor dat je boven een kuil met krokodillen gehangen wordt en je krijgt de geruststellende mededeling; Er gebeurt niks alleen moet je je stress onder controle houden. Je hartslag mag niet boven de 80 uitkomen. Wanneer dit lukt dan houd ik je goed vast. Gaat het mis, dus gaat je hartslag boven de 80 dan laat ik je los. Het is onmogelijk om niet gestrest te raken dus je valt in die kuil met krokodillen.

Dit is een natuurlijk een extreem voorbeeld maar het laat zien hoe weinig controle we hebben over ons voelen.

Met ons denken werkt het net zo. Wanneer ik je vraag om niet aan een roze olifant te denken dan denk je aan een roze olifant. Zo werkt het ook met piekeren. Als je controle zou hebben over jouw piekeren dan zou je kiezen om daar direct mee te stoppen.

We hebben dus niet zoveel controle over onze gedachten en gevoelens. Het is dus logisch dat we moeilijk in beweging komen terwijl we dat in het diepste van ons hart wel willen. Mensen die ‘struggelen’ met hun perfectionisme hebben hier vaak meer last van.

Wat kan je doen

Je kan leren om het verzet van alle negatieve gedachten en gevoelens los te laten. De gevoelens van bijvoorbeeld jouw onzekerheid niet meer weg te drukken maar ze er even te laten zijn. Er ontstaat dan meer ruimte omdat je dan geen controle meer hoeft uit te oefenen op jouw gevoelens. In deze ruimte kun je de dingen gaan veranderen die je anders wilt. Soms is daar een beetje hulp bij nodig en dat is helemaal oké.

Welke gevoelens en gedachten heb jij over jouw baan of misschien wel over het vinden van een nieuwe baan? Wat weerhoudt jou om in beweging te komen of welke gevoelens druk jij nog weg als het over dit thema gaat?

Hoe kan ik je helpen

Heb je na het lezen interesse in het aanpakken van jouw loopbaan of jouw ‘struggle’  hiermee, neem dan gerust contact met mij op.

Wil je eerst eens afstemmen of coaching iets voor jou is, plan dan hieronder direct een gratis kennismakingsgesprek.

Meer blogs